Loading...
Проектот2023-10-06T12:16:38+02:00

ПОДОБРИ ШАНСИ ЗА УЧЕЊЕ ПРЕКУ МОБИЛНОСТ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН

Проектот има за цел создавање можности за мобилност за учење во центрите за обука на Западен Балкан и промовирање на културата на мобилност за учење во областа на стручно образование и обука.

За таа цел, проектот предвидува активности на две нивоа: од една страна, мобилност на учениците во стручно образование и обука и од друга страна, подобрување на компетенциите на вработените во стручно образование и обука . Целите на INTERVET Западен Балкан се исто така двојни: проектот ќе им овозможи на учесниците да имаат подобар пристап до ресурси поврзани со меѓународната мобилност за обука и да научат повеќе за веќе постојните можности.

Конзорциумот вклучува здруженија, МСП, центри за стручно образование и обука, стопански комори и универзитети од 6 регионални партнери:

 • Албанија

 • Босна и Херцеговина

 • Косово

 • Црна Гора

 • Република Северна Македонија

 • Србија

како и 8 партнери од земјите членки на ЕУ: Италија, Белгија, Холандија, Франција, Малта, Шпанија, Словенија и Полска. Проектот е координиран од Uniser Società Cooperativa Sociale Onlus од Форли, Италија. Партнерството може да го погледнете тука.

3-годишниот проект ќе вклучува студенти од целиот Балкан и ќе ги вклучува следниве активности:

 

 • 56 PRO-Мобилности од 3 месеци (за неодамна завршени ученици и чираци) со дестинација: Севилја, Вроцлав, Форли-Болоња, Марибор, Лион  
 • 360 мобилности од еден месец (за средношколци) со дестинација: Севилја, 
 • 54 посети за набљудување на работно место ( за наставниците) на следната колеџи: SEPR (Франција), ROC Da Vinci College (Холандија), MCAST – The Malta College of Arts, Science & Technology (Малта)  
 • учество на 36 наставници во летни школи со дестинација: Болоња, Севилја, Дордрехт  
 • учество на 72 наставници и стручни работници за стручно образование и обука во тематските настани во организација на EfVET, а домаќин: MCAST – The Malta College of Arts, Science & Technology (Малта), ROC Da Vinci College (Холандија), SEPR (Франција)
0
PRO-Мобилности
0
Мобилности
0
Посети за набљудување на работно место
0
Наставници во летни школи

56 PRO-Мобилности

од 3 месеци (за неодамна завршени ученици и чираци) со дестинација: Севилја, Вроцлав, Форли-Болоња, Марибор, Лион

360 мобилности

од еден месец (за средношколци) со дестинација: Севилја,Вроцлав, Форли-Болоња, Марибор, Лион

54 посети за набљудување на работно место

(за наставниците) на следната колеџи: SEPR (Франција), ROC Da Vinci College (Холандија), MCAST – The Malta College of Arts, Science & Technology (Малта)

летни школи

учество на 36 наставници во летни школи со дестинација: Болоња, Севилја, Дордрехт

ПОСЛЕДНИ НОВОСТИ

Мобилност за учење од Западен Балкан

ПРОМЕНЕТЕ ГО ВАШИОТ ЖИВОТ ДЕНЕС

Проверете го отворениот повик за вашата земја и заминете на обука и искуство што никогаш нема да го заборавите!

Go to Top